hits

Amazonas på 3 dager

Manaus er hjertet i Amazonas og byen ligger ved elven Rio Negro, som var sentrum for gummi-produksjonen på 1800-tallen. Vi befinner oss midt i regnskogen og tilgang til byen er først og fremt med båt eller fly. Denne isolasjonen har bidratt til å bevare det naturlige miljøet samt kulturen i byen, blant annet det vakre opera-huset som man bør få med seg. 

Amazonas-cruise

Åpen båt, sove i hengekøyer på dekk og spise alle måltider utendørs. I tillegg venter små turer i lettbåten, for å se Amazonas spennende natur.

Langs eleven Rio Negro som er en bielv til Amazonas-elven, venter spennende bebyggelse og stor båttrafikk. Det er heller ikke uvanlig at bensinstasjonene ligger ute i elven.

The meeting of waters

Første stopp på turen er der elvene Amazonas og Rio Negro møtes. Elvene renner ved siden av hverandre i over seks kilometer og grunnen til at de ikke blandes er en miks mellom temperatur, hastighet og ph-verdi. På grunn av den lave ph-verdien er det mye større trykk under vann. Spesielt dykkere skal være obs på dette, da man ikke kan gå like dypt som ved normale omstendigheter.

I juli er regntiden på hell og vannstanden er 5 meter høyere enn under sommersesongen. At vannstanden var såpass høy gjorde at myggen ikke hadde klekket og det sparte oss nok for litt ubehag.

Ulike opplevelser med lettbåten

Hver dag reiste vi ut på kortere og lengre turer. Guiden vår tok oss med på en fantastisk ape-safari, hvor apene hoppet opp i båten og spiste banan av hånden vår.

En av kveldene var vi på kayman-jakt hvor det fryktesløst ble fanget alligatorer med bare nevene. Etter fotoseansen ble de sluppet ut igjen.


Dovendyret fikk vi også bli bedre kjent med. Guiden vår klatrer like godt opp i et tre og hentet en ned til oss. Den var utrolig rolig og tillitsfull og pelsen var mye mykere enn det ser ut som. Det finnes dovendyr både med to og med tre klør. Vårt dovendyr var den tre-klørede. Klørne kan bli opptil 8-10 cm. Den kan rotere hode 90 grader og munnen er formet på en måte som gjør at den alltid smiler. De lange klørne gjør det vanskelig for dem og ferdes på bakken så de holder for det meste til i trærne.


Overlevelsestrening

En av dagene ble det tur inn i Amazonas regnskog. Bygge gapahuk av palmeblader, overleve på biller, lage pil & bue for jakting samt finne vann i grenene på enkelte sorter trær, var noe av det som sto på programmet. Vi lærte blant annet at hvis man er på turer i regnskogen over flere dager så er det ikke vanlig å bære med seg vann, men hente fra trærne. 

Grenene kuttes av og deles i i ca. 50 cm biter. Hvert stykke inneholder nok vann til å dekke tørsten for en voksen person.

Palmeblader har stor nytte i Amazonas og vi fikk lære å flette palmeblader til bruk både som underlag og til gapahuk. Palmeblader brukes også til å lage tau. Dette gjøres ved å tvinne det enkelte bladet  på en gren på låret og vi fikk lære hvordan dette gjøres.

Guiden forteller og instruerer. Han er medlem av tre stammer fra Amazonas. Han var født inn i to, én fra hver forelder. Den tredje stamme vervet han seg inn i når han var ungdom og levde med dem i regnskogen noen år, hvor han har lært sin levemåte. Han fortalte oss at han for noen år siden gikk seg bort i regnskogen og overlevde i 3 uker, før han fant veien ut.

Bading med rosa ferskvann delfiner

Amazonas er en av de få stedene i verden hvor det finnes ferskvann delfiner. De var større enn forventet og det var litt skummelt når de støtet opp mot en. Det var spennende og bade med disse dyrene som virket glade og fornøyde over selskapet. Livet på elven

Hengekøyer er en del av livsstilen på elven. Det er den eneste personlige plass man har til tider, spent mellom rekkverk på dekk. Gjestene sover i dem, vanligvis med mygg-netting. Guidene sover i dem, eieren av båten og hans mannskap sover i dem. Hvert marked selger dem og hver eneste en i landsbyene sover i dem.

Selv om hotell-livet er godt var det utrolig deilig å sove i hengekøyene, ute på dekk. Dette ga absolutt mersmak.

Amazonas er verdens største elv når det gjelder vannføring.
Alle måltider ble servert ute på dekk. Fersk fargerik frukt hører med til alle brasilianske måltider. Jeg var ikke like begeistret for det lyse brødet som ble servert til frokost.  Lunsj og middag var ganske like måltider og inneholder alltid grønnsaker, ris, kylling eller fisk. 

Båttypen vi valgte hadde ingen lugarer. Vi lå i hengekøyer oppe på dekk og mannskapet lå nede. Når man legger til for kvelden fortøyes båten til nærmeste tre og teknisk sett kan dyr og slanger komme ombord. Første kvelden etter at vi hadde hoppet i hengekøyene så hørte vi en voldsom rasling fra skogen og et voldsomt plask. Helt ufarlig var det nok ikke for guiden kom opp å la seg ved siden av oss, med en machete. 


Det var vakkert å våkne til dette om morgenen. For ikke å snakke om alle de spennende lyder og plask som man hører gjennom natten. Tidlig morgen på bakdekket var ideel tid og sted for lesing og refleksjon.

Besøk hos Tuica stammen

Her fikk vi høre litt om tradisjoner og hvordan denne indianerstammen levde. Vi fikk blant annet vite at ekteskap skjer mellom personer fra ulike landsbyer som snakker forskjellige språk. Landsbyene arrangert festivaler som tillater ungdommene å møtes og samhandle. Når en gutt og en jente finner hverandre er neste trinn for gutten å imponere jentas familie og de eldste i landsbyen. Til slutt går guttens far til jentas far, for å snakke ekteskap. Faren vil stake ut kursen om han aksepterte den unge mannen. Brugdommen gir så gaver, for eksempel en båt lastet med frukt, grønnsaker, vilt eller husdyr. Det vil så være en feiring som kan vare noen uker, før paret drar tilbake til brudgommens landsby.

Det ble også anledning til å danse sammen med stammen. Den mannlige delen av stammen spilte på panfløyte og barn og voksne masjerte rundt, mens vi hang med så godt vi kunne. Musikken kan minne litt om middelaldermusikk og var virkelig fengende.

Indianerne viste seg å være hyggelige folk, gamle som unge. Selve høvdingen Pinon, sitter nederst til høyre i bildet. Victoria Amazonica

Vi gjorde et stopp der verdens største vannliljer finnes. Omkretsen på bladene kan bli flere meter og stengelen 8 meter lang. Et blad kan i vekt bære et lite barn.Fiske Piraya

Det ble tid til en spennende fisketur på floden. Rått kjøtt ble brukt som agn og det ble et fint knippe med fisk, som dagen etter ble en god lunsj. Fisken var god men hadde forholdsvis mye bein. Tennene ble med med hjem som suvernir. Pirayaer er slettes ikke ufarlig og hvis man blir angrepet, kan det få store konsekvenser. Tennene blir ofte brukt til å lage verktøy eller våpen.

Hodene er alltid igjen på fisken man får servert i Brasil. Litt ubehagelig å stirre inn i de døde øynene.

Regnskogen

På vei oppover Amazonas-elven og videre inn i regnskogen. Det var mange spennende trær, vekster og insekter. Det er anslått at det er 390 millioner trær i regnskogen som låser opp enorme mengder karbon, med sine blader, grener og trestammer. Skogen lagrer 86 milliarder tonn karbon, som er mer en en tredjedel av all karbon lagret av tropiske skoger, over hele verden.For den eventyrlystne er et opphold i Amazonas absolutt noe å få med seg, enten man velger cruise eller overnatting/tur i selve regnskogen. Et spennende land, med hyggelige mennesker. Selve regnskogen var en opplevelse, med spennende dyr, fugler, insekter, fauna og flora.

Fakta

Cruise: For å spare penger kan det lønne seg å kontakte en lokal agent i Manaus. Vi brukte Aguia Amazonas Turismo som vi var godt fornøyde med. Vi betalte i underkant av kr. 3200,- pr. pers for 3 dager inkludert alle måltider. Da ble vi hentet på flyplassen samt kjørt til og fra hotellet i forbindelse med cruiset. 
Båtene tilbyr gjerne enten lugarer eller hengekøyer. For lugarer er prisen noe høyere. Vi hadde båten alene men det er mulig å dele med andre hvis man bare er en eller to personer.  

Hvordan komme seg til Manus: Man kan blant annet fly fra Rio,  Sao Paulo eller Panama. Ca. 5 timer flytid. Det er også mulig å ta båt på Amazonas fra Peru til Manaus.

Hotel: Manaus har mange gode hoteller til rimelige priser. Før og etter cruiset overnattet vi på Intercity Manaus. Bagasjen fikk vi oppbevare på hotellet mens vi var på cruiset.

Follow my blog with Bloglovin

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Laila MA

Laila MA

52, Lørenskog

Reiser, friluftsliv, turer i skog og mark.

Blogglisten

ToppBlogg - toppliste for bloggere

Norske blogger

Instagram

Min tittel

Kategorier

Arkiv