Mezze - deilige småretter



 

Mezze  (eller Meze) er en gruppe småretter som gjerne serveres som forrett men kan også serveres alene sammen med godt drikke. Kjempedeilig alternativ til kjøpte salsaer. Bruker du Rye Snacks i steden for tortillas (eller potegull)l får du et veldig sundt og godt alternativ.



 

Mezze fåes i Hellas, Tyrkia, på Balkan og i Midtøsten. Denne oppskriften har jeg fått fra Kempinski hotell Aqaba, Jordan.

Spicy tyrkisk salat - Ezme

Ingredienser (4 porsjoner som tilbehør) 

4 mellomstore smakfulle tomater
4 vårløk (En frisk rødløk kan også brukes)
1 rød paprika
1 chili
1 ss tomatpuré
saften av en halv sitron
olivenolje
persille
salt og pepper 

valgfritt:
1 ss chilipasta eller 1 ts chilipulver (spesielt nyttig hvis du ikke har tilgang til hot chili peppers. Tabasco saus er et mulig alternativ)
1 ts Tyrkisk granateple sirup (dersom du ikke har noe for hånden, en annen søt saus laget av røde sure frukter kan brukes til lignende effekt, f.eks rips syltetøy)
mynte
1-3 fedd hvitløk 

Slik gjør du:

Ta tomatene og skrelt løk og kutt dem så fint som mulig, forsøk å ta vare på tomatjuicen. Gjør det samme med paprika og persille, jo finere jo bedre. Deretter plasserer alt i en bolle og tilsett de andre ingrediensene, krydre med salt og pepper etter smak. Bland godt, og la den stå i minst en time, så smakene kan blande seg fritt. 

Nå har du et valg. Hvis du ønsker å bruke Ezme´n som en salat, la den være som den er, og la den hvile i kjøleskapet. Hvis du foretrekker lim versjon, bruk en blender på middels til høy styrke til å konvertere blandingen i en jevn masse. Også dette bør da bli avkjølt i minst en time. 

Ezme kan serveres som en kald forrett med fersk loff eller arabisk brød.

Det fungerer også svært godt som tilbehør til grillet kjøtt (spesielt lam) eller fisk. 

 

Hummus 

Ingredienser 4 porsjoner

1 fedd hvitløk
4 ss sitronsaft
1 pakke kikerter (hold igjen halvparten av væsken)
2 ss tahini (fås i innvardrerbutikker)
1 fedd hvitløk, hakket
1 ts salt
2 ss olivenolje 

Slik gjør du:

I en blender, hakk hvitløken.
Hell kikerter i blenderen, hold igjen en spiseskje til pynt. Ta sitronsaft, tahini, hakket hvitløk og salt i blenderen. Blend til det er kremet og godt blandet.
Legg blandingen i en medium serveringsskål. Dryss med pepper og hell olivenolje over toppen. Pynt med kikertene du holdt igjen.

 

Tabouleh Salad 

Ingredienser til 4 porsjoner 

Bulgur (1-2 dl. - avhengig av hvor mye bulgur du vil ha i salaten)
1/2 kopp kokende vann
1 kopp hakket persille
1/4 kopp hakket frisk mynte blader
2 tomater i terninger
1 løk, finhakket
2 ts olivenolje
1 sitron, saften

Salt etter smak 

 

Slik gjør du:

Legg bulguren i en liten bolle. 

Tilsett kokende vann, bland og dekk til med et håndkle, La stå i 1 time. Drener overflødig vann. 

Bland i persille, mynte, tomater, løk, olivenolje, sitronsaft og salt. Tilsett bulgur-mengde etter ønske, bland godt og server.

Ingen kommentarer Skjul

Skriv en ny kommentar

hits